Waarom kiezen voor vlonderplanken in je tuin

Vlonderplanken zijn een populaire keuze voor mensen die hun tuin willen verrijken met een natuurlijke en warme uitstraling. Het gebruik van deze planken voor het aanleggen van een terras of vlonder brengt verschillende voordelen met zich mee. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar bieden ook praktische voordelen zoals duurzaamheid en het gemakkelijk kunnen creëren van een vlakke ondergrond op een oneffen terrein.

Een belangrijk aspect van vlonderplanken is de keuzevrijheid in materialen en uitstraling. Of je nu gaat voor een robuuste, natuurlijke look of een strak en modern design, er is altijd een type plank dat aansluit bij je persoonlijke smaak en stijl van je tuin. Bovendien zorgt de natuurlijke isolatie van hout ervoor dat de planken niet snel heet worden in de zon, wat ze ideaal maakt voor gebruik rondom zwembaden of spa’s.

Naast de esthetische voordelen draagt het kiezen voor vlonderplanken ook bij aan een duurzame levensstijl. Veel houtsoorten die gebruikt worden voor vlonderplanken komen uit duurzaam beheerde bossen. Dit betekent dat je, door te kiezen voor bepaalde soorten hout, ook bijdraagt aan het behoud van onze bossen en het milieu.

Verschillende soorten vlonderplanken uitgelicht

Houten vlonderplanken

Houten vlonderplanken geven een tijdloze en klassieke uitstraling aan je tuin. Ze zijn beschikbaar in diverse houtsoorten, elk met hun eigen karakteristieken. Denk bijvoorbeeld aan het sterke en duurzame hardhout dat goed bestand is tegen weersinvloeden. Of wat dacht je van de zachtere houtsoorten zoals grenen of vuren die vaak een behandeling nodig hebben om de levensduur te verlengen maar daardoor wel budgetvriendelijker zijn.

Bij de keuze voor houten vlonderplanken is het belangrijk om rekening te houden met de behandeling van het hout. Sommige planken zijn al voorbehandeld met olie of beits waardoor ze extra bescherming bieden tegen vocht en schimmels. Dit zorgt ervoor dat je langer plezier hebt van je vlonder zonder veel onderhoud.

Composiet vlonderplanken

Composiet vlonderplanken zijn een modern alternatief voor traditioneel hout. Deze planken zijn gemaakt van een mix van houtvezels en kunststof waardoor ze weinig onderhoud vergen en niet snel splinteren of verkleuren. Composiet is ideaal voor mensen die wel de look van hout willen maar niet het onderhoud dat daar normaal gesproken bij komt kijken.

Daarnaast zijn composiet planken vaak volledig recyclebaar wat ze een milieuvriendelijke optie maakt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen waardoor er altijd wel een type is dat past bij jouw tuinontwerp.

Stap voor stap je eigen vlonder aanleggen

Het aanleggen van een vlonder kan een leuk doe-het-zelf project zijn waar je met een beetje handigheid en de juiste materialen zelf mee aan de slag kunt gaan. Begin met het maken van een plan waarbij je de grootte en vorm van de vlonder bepaalt. Vervolgens leg je de fundering, waarbij je gebruikmaakt van palen die in de grond worden vastgezet of tegels die als basis dienen.

De volgende stap is het frame waarop de vlonderplanken komen te liggen. Zorg ervoor dat dit frame stevig en waterpas is, want dit bepaalt hoe stabiel je vlonder zal zijn. Hierna kun je de vlonderplanken gaan plaatsen. Leg ze naast elkaar en zorg voor een kleine ruimte tussen de planken zodat water kan weglopen en het hout kan werken.

Tenslotte werk je jouw nieuwe vlonder af met bijvoorbeeld een mooie rand of balustrade om het geheel veilig en af te maken. Met gepaste trots kun je dan genieten van jouw zelf aangelegde terras of vlonder.

Inspiratie voor een prachtige tuin met vlonderplanken

Vlonderplanken bieden eindeloze mogelijkheden om jouw tuin te transformeren tot een prachtige buitenruimte. Gebruik bijvoorbeeld verschillende niveaus om diepte te creëren of leg een pad aan van vlonderplanken dat leidt naar een gezellig zitgedeelte of naar je vijver.

Een andere inspirerende toepassing is het integreren van led-verlichting in je vlonder voor sfeervolle avonden buiten. Ook kun je spelen met patronen door de planken in verschillende richtingen te leggen. Dit geeft niet alleen een dynamisch effect maar kan ook de illusie wekken van meer ruimte.

Onderhoudstips voor een langdurig mooie vlonder

Eén ding is zeker: goed onderhoud verlengt de levensduur van je vlonder. Houten vlonders vereisen meer onderhoud dan composiet varianten, maar ook deze laatste kunnen baat hebben bij regelmatige schoonmaakbeurten om aanslag en vuil te verwijderen.

Voor houten vlonders is het belangrijk om minstens één keer per jaar het hout te reinigen en te behandelen met olie of beits speciaal voor buitengebruik. Dit beschermt tegen vocht, schimmel en UV-straling. Let op dat je producten gebruikt die geschikt zijn voor het type hout van jouw vlonder.

Bij composiet vlonders volstaat meestal schoonspuiten met water en eventueel een mild schoonmaakmiddel. Vermijd schurende materialen die het oppervlak kunnen beschadigen. Zo blijft jouw vlonder er jarenlang mooi uitzien, ongeacht het materiaal dat je hebt gekozen.